* Η επόμενη εβδομάδα μετά τον τελευταίο αγώνα.

Σε αντίθεση με αυτό που συνηθίζετε δηλαδή μετά τον τελευταίο αγώνα να σταματάτε την προπόνηση, έχω να σας προτείνω κάτι διαφορετικό που θα σας βοηθήσει στην καλύτερη αποκατάσταση αλλά και στην μείωση των πιθανοτήτων να κουβαλήσετε έναν τραυματισμό στην επόμενη περίοδο.

Μετά το έντονο stres του αγώνα, την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να συνεχίζετε την προπόνησή σας σε χαλαρό ρυθμό. Κι αυτό γιατί με την χαλαρή προπόνηση τις μέρες που ακολουθούν βοηθάτε στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέως που έχει συσσωρευτεί στους μύες σας εξαιτίας του αγώνα. Επίσης προς την ίδια κατεύθυνση βοηθούν το μασάζ,τα θερμά δεινόλουτρα, το υδρομασάζ, κ.τ.λ.

Η περίοδος αυτή διαρκεί από 3 μέρες ως 1 εβδομάδα.

* Περίοδος ξεκούρασης. (αποχή από την προπόνηση)

Το δεύτερο στάδιο της ξεκούρασης μετά την αγωνιστική περίοδο είναι η αποχή από την προπόνηση ή όπως αλλιώς είναι γνωστό ως <<Ενεργητική Αποκατάσταση>>

Πολύ σημαντικό κομμάτι για την χαλάρωση του αθλητή στο σωματικό αλλά κυρίως στον ψυχολογικό τομέα. Στόχος είναι να ξεφύγει το μυαλό εντελώς από τους όρους προπόνηση, συναγωνισμός, διατροφή, επίδοση, και γενικά ότι έχει σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Καιρός να ασχοληθείτε με πράγματα που σας έχουν λείψει, ενδιαφέροντα που έχετε αμελήσει και γενικά να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν.

Η περίοδος αυτή διαρκεί συνήθως από 1 εβδομάδα ως και 2 μήνες. Εξαρτάτε συνήθως από το πότε ξεκινάει η νέα αγωνιστική χρονιά, το σημαντικότερο όμως είναι πότε θα νιώσετε την επιθυμία να ξανά ξεκινήσετε την προπόνηση.

Όταν νοιώσετε την επιθυμία να αρχίσετε ξανά προπόνηση τότε είστε πραγματικά έτοιμοι.

Ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει την περίοδο ξεκούρασης είναι κάποιος τραυματισμός. Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε ότι ο βασικότερος παράγοντας για καλύτερη αποθεραπεία είναι η ξεκούραση, έτσι εκμεταλλευτείτε της στιγμής για να απαλλαγείτε από κάποιο παλιό τραυματισμό που μπορεί να σας ταλαιπωρήσει και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αν και προηγουμένως είπαμε να ξεφύγετε από τις συνήθειες που έχετε την περίοδο της προπόνησης, υπάρχει όμως μια που πρέπει να προσέξετε στοιχειωδώς, και αυτή είναι η διατροφή. Είναι απόλυτα φυσιολογικό κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου να βάλει ένας αθλητής 2-3 κιλά όχι ώμος και πάνω από 5, κι αυτό γιατί γίνετε δυσκολότερη η επανένταξή σας στην προπόνηση κατά την έναρξη της προετοιμασίας.

* Έναρξη βασικής προετοιμασίας.

Έχετε ξεκουραστεί ψυχολογικά και σωματικά, θεραπεύσατε μικρούς ή μεγάλους τραυματισμούς που μπορεί να είχατε, και πλέων ανυπομονείτε να ξεκινήσετε ξανά την προπόνηση που τόσο σας έχει λείψει.

Με την έναρξη της βασικής προετοιμασίας θα πρέπει ταυτόχρονα να αρχίσετε να θέτετε τους στόχους της νέας αγωνιστικής χρονιάς.

Είναι πολύ βασικό να αφήσετε το ένστικτο να σας καθοδηγήσει στις επιθυμίες και τους στόχους σας, χωρίς όμως να παρασυρθείτε σε στόχους ανέφικτους υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις σας. (Σ’ αυτό πιστεύω θα συντελέσει και η ελλιπής φυσική κατάσταση που θα έχετε, λόγω της αποχής σας από την προπόνηση).

Κατά την έναρξη της προετοιμασίας θα πρέπει να ακολουθήσετε τον απλό κανόνα από τα εύκολα στα δύσκολα, να υπάρχει σταδιακή επιβάρυνση της προπόνησης ξεχνώντας τι κάνατε πριν την διακοπή της, διαφορετικά είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε σε προπονητικά λάθη και να διακινδυνεύσετε κάποιας μορφής υπερκόπωση ή τραυματισμό.

Τις πρώτες ημέρες προπόνησης συνηθίζετε από πολλούς αθλητές να μην γυμνάζονται στο άθλημά τους αλλά να κάνουν κάτι διαφορετικό, περισσότερο σε μορφή διασκέδασης παρά προπόνησης. Αυτό γίνετε για τρεις κυρίως λόγους, πρώτα απ’ όλα στο πρώτο στάδιο της βασικής φυσικής κατάστασης δεν έχει τόσο σημασία η μορφή της άσκησης όσο το είδος παραγωγής ενέργειας κατά την άσκηση. Έτσι για αθλήματα όπως το Τρίαθλο και η ποδηλασία που είναι αερόβια μπορεί να αντικατασταθεί η προπόνηση με in line skating, MBK για τους τριαθλητές, κολύμβηση η τρέξιμο για τους ποδηλάτες, πεζοπορίες σε βουνά κ.τ.λ. δεύτερον γυμνάζετε το σώμασας σε μια διαφορετική μορφή άσκησης από αυτή που έχει συνηθίσει, με αποτέλεσμα την ποιο σφαιρική γύμνασή σας, και τρίτων για ψυχολογικούς κυρίως λόγους, μιας και δεν είναι πολύ εύκολο να δεχθείς την διαφορά φυσικής κατάστασης σε σχέση με πριν, θέλοντας και μη δεν μπορείς να αποφύγεις την σύγκριση με τον προαγωνιστικό σου καλό εαυτό, με αποτέλεσμα την άσχημη ψυχολογία.

Αντιθέτως δίνοντας στον εαυτό σας χρόνο να αποκτήσει μια καλή φυσική κατάσταση μέσα από μια άλλη δραστηριότητα, αποφεύγοντας τις συγκρίσεις με τον καλό σας εαυτό, μειώνετε τις πιθανότητες προπονητικού λάθους ή άσχημης ψυχολογίας. Έτσι όταν πλέων έχετε αποφύγει το ‘’επικίνδυνο’’ πρώτο δεκαήμερο μπορείτε να ακολουθήσετε κανονικά το πρόγραμμά σας.

Ελπίζω αυτά τα λίγα λόγια να σας βοηθήσουν για μια ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη στη νέα προπονητική περίοδο, ξεκινώντας σε αυτή με περισσότερη όρεξη για δουλειά, μειώνοντας πιθανότητες τραυματισμών, άσχημης ψυχολογίας, και ξεκάθαρων στόχων.