Με το τερματισμό του τελευταίου αγώνα της χρονιάς ξεκινάει μια νέα φάση του προπονητικού κύκλου. Η φάση της ξεκούρασης και της αποκατάστασης.
Υπάρχουν πολλοί αθλητές που δεν δίνουν μεγάλη σημασία σ’ αυτή τη φάση του προπονητικού κύκλου είτε γιατί νομίζουν ότι θα χάσουν ότι έχουν κερδίσει με τη προπόνηση όλο το χρόνο, είτε γιατί πιστεύουν ότι είναι περιττό, είτε γιατί παρασύρονται από το αποτέλεσμα του τελευταίου αγώνα.

Ότι και να συμβαίνει πάντως ένα είναι σίγουρο, ο κάθε οργανισμός σωματικά και ψυχολογικά μετά από ένα χρόνο σκληρής προπόνησης και αγώνων χρειάζεται αποκατάσταση.

Αυτό γίνεται είτε άμεσα με αποχή από τη προπόνηση, είτε έμμεσα με ενεργητική αποκατάσταση και ελαφριά σε διαφορετικού τύπου προπόνηση από το συνηθισμένο.

Προτιμότερο πάντως είναι ο συνδυασμός τους αφού αμέσως μετά τον τελευταίο αγώνα θα πρέπει να συνεχίσετε για τις επόμενες 3-6 ημέρες να γυμνάζεστε χαλαρά προτιμότερο σε ένα διαφορετικό άθλημα όπως η κολύμβηση ή το τρέξιμο σε χόρτο, έτσι ώστε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποβάλει πλήρως τις καματογόνες ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στους μύες σας από τον αγώνα. Επίσης προς την ίδια κατεύθυνση βοηθούν το μασάζ,τα θερμά δεινόλουτρα, το υδρομασάζ, κ.τ.λ.

Επόμενο βήμα αυτής της μεταβατικής περιόδου είναι η πλήρης αποχή από τη προπόνηση για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Είναι πολύ σημαντικό για τη χαλάρωση τόσο στο σωματικό όσο στο ψυχολογικό τομέα. Στόχος είναι να ξεφύγει το μυαλό εντελώς από τους όρους προπόνηση, συναγωνισμός, διατροφή, επίδοση, και γενικά ότι έχει σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Καιρός να ασχοληθείτε με πράγματα που σας έχουν λείψει, ενδιαφέροντα που έχετε αμελήσει και γενικά να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν.

Μην ξεγελαστείτε μετά τις πρώτες ημέρες και νομίζεται ότι είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στις προπονήσεις. Για ένα χρόνο ΄΄ χτυπούσατε δυνατά το σώμα σας ΄΄ μικροτραυματισμοί στους μυς, τους τένοντες, η ακόμη και παθολογικές καταστάσεις που προέρχονται από το έντονο στρες της προπόνησης είναι τώρα η ώρα να τα αποχωριστείτε και να είστε έτοιμοι και υγιείς για τη νέα χρονιά.

Σίγουρα τα σημάδια της αποχής από τη προπόνηση θα γίνουν αισθητά δεν θα είναι όμως τόσο σημαντικό αυτό το μικρό βήμα προς τα πίσω, εξάλλου μερικές φορές πρέπει να κάνουμε ένα μικρό βήμα πίσω πριν πάμε πάλι μπροστά.
Μετά το πέρας αυτών των 2 εβδομάδων της πλήρους αποχής καλό είναι να ακολουθεί μια περίοδος επανένταξης στην προπόνηση. Σ’ αυτή τη φάση η οποία διαρκεί 10-15 ημέρες καλό είναι πρωταρχικά να συναντηθείτε με τον προπονητή σας και να καθορίσετε τους στόχους της νέας χρονιάς.

Κατόπιν να ξεκινήσετε χαλαρή προπόνηση κατά προτίμηση με κάποια άλλη δραστηριότητα όπως κολύμβηση, τρέξιμο, πεζοπορίες σε βουνό, ασκήσεις γυμναστικής για ενδυνάμωση και ισορροπία του κορμού κτλ. Φυσικά μπορείτε να ανεβείτε και στο αγαπημένο σας ποδήλατο για καμιά βόλτα δίνοντας όμως προσοχή μην ξεφύγετε από τη χαμηλή ένταση που πρέπει να ακολουθείτε αυτό το πρώτο καιρό.

Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας και τον συγκρίνετε με τον καλό προαγωνηστικό σας εαυτό, πάρτε την ευκαιρία και προπονηθείτε ελεύθερα χωρίς να κυνηγάτε χρόνους και παλμούς, είναι πολύ λίγες οι ημέρες που θα έχετε αυτή τη πολυτέλεια πριν ξεκινήσει το αδυσώπητο κυνηγητό για την αύξηση της απόδοσης.

Μετά το πέρας και αυτής της φάσης και αφού έχετε συμπληρώσει 4 εβδομάδες ξεγνιασάς από τη προπόνηση λογικά θα πρέπει να είστε έτοιμοι για να επιστρέψετε ξανά πίσω στη δουλειά. Έχοντας φορτώσει τις μπαταρίες τόσο σωματικά όσο και ψυχικά θα καταλάβετε τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της μεταβατικής περιόδου που θα σας ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη χρονιά.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ + ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ = ΑΠΟΔΟΣΗ