Εισαγωγή

Το M-Bike συνάντησε τρεις από τους πιο παλιούς Ελληνες Τριαθλητές και τους ζήτησε να μας δώσουν οδηγίες για τους αναγνώστες τους περιοδικού, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν συστηματικά με το Τρίαθλο. Τι καλύτερο θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει από το να έχει μαζί τους: Βασίλη Κρομμύδα (8ο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997 και ρεκορτμαν του Ironman της Χαβάης για την κατηγορία κάτω από 25), Παναγιώτη Κουλουβάρη (γιατρό της Εθνικής ομάδας κωπηλασίας και νικητή του πρώτου αγώνα Ολυμπιακών αποστάσεων που διοργανώθηκε στην Ελλάδα) και Γιάννη Ψαρέλη (υπεύθυνο του αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004).
Τους ζητήσαμε να μας δώσουν σύντομες συμβουλές σε όλα τα κομμάτια του πάζλ της προπονητικής : σχεδιασμός, προγραμματισμός, εξοπλισμός, διατροφή, αποκατάσταση, τεχνική…

Προγραμματισμός Προπόνησης

1.Ο κάθε αθλητής πρέπει να ξεκαθαρίσει τους λόγους για τους οποίους θέλει να ασχοληθεί με το Τρίαθλο. Κάποιοι ασχολούνται γιατί θέλουν να χάσουν κιλά, κάποιοι επειδή βαρέθηκαν να ασχολούνται με το ίδιο άθλημα κάθε μέρα, κάποιοι διότι θέλουν να κατεβαίνουν σε αγώνες,…Ο καθένας από εμάς πρέπει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στον εαυτό του.

2.Πρέπει να ιεραρχήσει με ρεαλισμό τις προτεραιότητες στην ζωή του. Εάν δεν το κάνει αυτό θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ετσι κάποιος που δουλεύει 8-10 ώρες την εβδομάδα και έχει οικογένεια δεν μπορεί να περιμένει να βάλει ως στόχο να βγει πρωταθλητής Ελλάδος και να κερδίσει άτομα που είναι επαγγελματίες αθλητές. Επίσης παρατηρούμε ότι αρκετοί νέοι αθλητές παραμελούν τις σπουδές τους. Αυτό είναι λάθος όπως και όταν βλέπουμε νέα παιδιά να μην έχουν μία ισορροπημένη κοινωνική/ προσωπική ζωή εξαιτίας της διάθεσής τους να γίνουν πρωταθλητές. Χωρίς να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μας στηρίζουν δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βελτιωθούμε αθλητικά και κυρίως δεν θα μπορέσουμε να έχουμε συνέχεια στην απόδοσή μας.

3.Ο κάθε αθλητής μπορεί να εντοπίσει το επίπεδό του από τον πίνακα 1. Οι χρόνοι που αναφέρονται αφορούν χρονόμετρο στην συγκεκριμένη απόσταση. Δεν θα πρέπει να μπερδευτούμε με τους χρόνους που κάνουμε σε ένα Τρίαθλο. Ενδεικτικά έχουμε βάλει και συνολικούς χρόνους. Εάν το επίπεδό μας δεν συμβαδίζει και στα 3 αθλήματα τότε πρέπει να δούμε ποιο είναι το αδύνατο σημείο μας και σε αυτό να δώσουμε έμφαση. Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το αδύνατο άθλημα καθορίζει τι επιπέδου Τριαθλητές είμαστε. Υστερα ανατρέχουμε στον πίνακα 2 και βλέπουμε μία ενδεικτική προπόνηση για τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο εως Μάρτιο) όπου δίνεται έμφαση στην κολύμβηση και στο τρέξιμο. Απρίλιο και Μάιο θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ποδηλασία. Στον πίνακα 3 μπορεί κάποιος να δει τις προτεραιότητες ανά μήνα για έναν αθλητή μέσου επιπέδου (με κύριο στόχο αγώνα που έχει τον Σεπτέμβρριο), που θα ήθελε να βελτιωθεί ώστε να ανεβεί επίπεδο. Βέβαια η αρχή της εξατομίκευσης μας υπαγορεύει ότι δεν ισχύουν κοινές φόρμουλες και κανόνες για όλους τους αθλητές.

4.Κρατάμε ημερολόγιο όπου αναφέρουμε στοιχεία όπως: την διάρκεια και ένταση των προπονήσεων, τους σφυγμούς ηρεμίας, ώρες ύπνου,…
Διατροφή
1.Ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για τους Τριαθλητές με μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Είναι χρήσιμο να λαμβάνουμε
2.Συνεχής ενυδάτωση (ανά 20 λεπτά) για κάθε προπόνηση που διαρκεί πάνω από 40-45 λεπτά. Η ενυδάτωση είναι σωστή όταν παρατηρούμε ότι τα ούρα μας είναι διαφανή.
3.Καλύτερη μορφή ενυδάτωσης όταν γίνεται διαμέσου υδατανθρακούχων ροφημάτων. Είναι χαρακτηριστικό
4.Να μην λαμβάνουμε ανεξέλεγκτα συμπληρώματα δίχως την συμβουλή διαιτολόγου ή γιατρού.

Αποκατάσταση

1.Ο ποιοτικός ύπνος είναι το καλύτερο αναβολικό και βοηθάει ώστε να εξασφαλίσουμε «ποότητα» στις προπονήσεις μας.
2.Καλή αποθεραπεία μετά το τέλος κάθε προπόνησης
3.Συστηματικές διατάσεις, κυρίως μετά το τέλος των προπονήσεων.
4.Αμεση διάγνωση τυχόν τραυματισμού από ορθοπεδικό.
5.Συστηματική φυσικοθεραπεία (κυρίως μασάζ) για τους αθλητές που είναι υψηλού επιπέδου και elite
6.Συστηματική ανάλυση αίματος και ούρων ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα κόπωσης που επιφέρει η προπόνησή μας.

Εξοπλισμός

1.Πειραματισμός και αλλαγή καινούργιου ποδηλάτου
2.Αγορά καινούργιων παπουτσιών ποδηλασίας και τρεξίματος
3.Αγορά και προπόνηση με wetsuit.

Tεχνική

1.Είναι απαραίτητο να υπάρχει ειδικός προπονητής κολύμβησης που θα μας παρακολουθεί σε κάποιες προπονήσεις στην κολύμβηση (μία φορά κάθε 2 εβδομάδες για όλα τα επίπεδα το ελάχιστο).
2.Είναι χρήσιμο να μας δείξει κάποιος προπονητής τρεξίματος τις δρομικές ασκήσεις μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την δρομική μας οικονομία.
3.Στην ποδηλασία χρειάζεται ειδικός που θα μας τοποθετήσεις σωστά πάνω στο ποδήλατο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί στην Ελλάδα που μπορούν να μας συμβουλεύσουν για το είδος του ποδηλάτου (γωνία κάθετου σωλήνα) που ταιριάζουν σε εμάς.