Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, αλλά όχι και τόσο απλό όσο ακούγεται ο συνδυασμός της προπόνησης μεταξύ διαφορετικών αθλημάτων. Η γνώση της προπονητικής είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ώστε να καταφέρεις στον ελάχιστο χρόνο προπόνησης που διαθέτεις την όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση χωρίς να διακινδυνεύσεις τραυματισμούς, υπερπροπόνηση αλλά και να μην μένεις στάσιμος.

Αυτό βλέπουμε σε μεγάλο βαθμό να το πετυχαίνουν οι αθλητές του Τριάθλου, που σε σχετικά πολύ περιορισμένο χρόνο προπόνησης σε τρία τόσο διαφορετικά αθλήματα καταφέρνουν να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο απόδοσης στο κάθε ένα ξεχωριστά.

Και πως το καταφέρνουν αυτό?

Η βάση απ’ όπου ξεκινάνε και τα τρία αθλήματα είναι κοινή και τα τρία είναι αθλήματα αντοχής με κοινές αρχές φυσιολογίας του ανθρωπίνου οργανισμού και προπονητικής.

Δεν είναι τυχαίο που έχει παρατηρηθεί στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, στην ποδηλασία ειδικότερα, αθλητές του Τριάθλου να τα καταφέρνουν περίφημα και η απόδοσή τους να είναι δυσανάλογα καλή σε σχέση με τη προπόνηση που κάνουν στο συγκεκριμένο άθλημα. Για παράδειγμα ο μ.ο χιλιομέτρων στο άθλημα της ποδηλασίας ενός μέτριου τριαθλητή δεν ξεπερνάει τα 150 χλμ. αριθμός πολύ μικρός, ίσως και το 1/3 σε σχέση με τα χιλιόμετρα που κάνει ένας ποδηλάτης του ιδίου επιπέδου. Αυτό συμβαίνει γιατί αν και στο συγκεκριμένο άθλημα η προπόνηση είναι λιγότερη, ο συνολικός χρόνος προπόνησης είναι ίδιος ή και περισσότερος, σε σχέση με έναν αθλητή που ασχολείται αποκλειστικά με ένα άθλημα, ακόμη και αν είναι ποδηλάτης. Άρα οι κύριες προσαρμογές του Αερόβιου μεταβολισμού και του Αναερόβιου κατωφλιού που διενεργούνται στον οργανισμό μέσω της προπόνησης πραγματοποιούνται. Σε αντιδιαστολή, η μυϊκή κόπωση είναι σημαντικά μικρότερη λόγο του διαφορετικού τρόπου γύμνασης ιδίων μυϊκών ομάδων ή ακόμη και ξεκούρασης μυϊκών ομάδων που επιβαρύνονται με το κύριο έργο σε ένα άθλημα.

Για παράδειγμα ενώ στην ποδηλασία εργάζονται κυρίως τα πόδια, στη κολύμβηση τον κύριο ρόλο τον αναλαμβάνουν τα χέρια με ίδια αποτελέσματα και προσαρμογές στη φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης μια άλλη αιτία μειωμένης απόδοσης, ίσως πιο σημαντικής, είναι η κόπωση του κεντρικού νευρικού συστήματος που παρατηρείτε σε μεγάλες και μονόπλευρες επιβαρύνσεις. Πόσες φορές ενώ νοιώθετε κουρασμένοι, μετά από ένα χαλαρό τρέξιμο νοιώθετε αναζωογονημένοι ?

Ο πολύπλευρος τρόπος γύμνασης προφυλάσσει από τραυματισμούς που μπορεί να προέλθουν από μονόπλευρες καταπονήσεις και υπέρχρηση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων. Επίσης σε περιόδους τραυματισμών και αποκατάστασης είναι πολύ πιο εύκολο να συνεχίσει να προπονείται κάποιος και να διατηρήσει όσο γίνεται φυσικά, τη φυσική του κατάσταση από τη στιγμή που θα έχει την άνεση από άποψη τεχνικής και υποδομής σε ένα διαφορετικό άθλημα.

Θυμάστε από ποιο άθλημα ξεκίνησε ο Lance Armstrong? Το Τρίαθλο, και μάλιστα ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους Τριαθλητές στις ΗΠΑ. Ακόμα και όταν είχε ήδη βγει Παγκόσμιος πρωταθλητής και νικητής του γύρου Γαλλίας, την περίοδο που ήταν στη βασική προετοιμασία, λάμβανε μέρος σαν προπόνηση σε αγώνες Διάθλου στην Αμερική και τα πήγαινε καταπληκτικά, και απ’ ότι φαίνεται δεν τα πήγαινε καλά στους αγώνες μόνο επειδή ποδηλατούσε φανταστικά, αλλά κι επειδή έτρεχε πολύ καλά. Και πιστέψτε με ότι οι χρόνοι που έκανε στο τρέξιμο δεν γίνονται αν δεν τρέχεις συστηματικά.

Άφησα τελευταίο το θέμα της ψυχολογίας και ευεξίας που χαρίζει η πολύπλευρη άσκηση ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει και η προσέγγιση στις παραλίες είναι εύκολη και ευχάριστη. Μπορείς πολύ εύκολα να συνδυάσεις για παράδειγμα μια ωραία ποδηλατική βόλτα ή και προπόνηση ακόμη και στο τέλος σαν αποκατάσταση να κάνεις μια βουτιά στις ωραίες παραλίες της χώρας μας.

Η ώρα έφτασε, διασκεδάστε το.