Ενώ στο προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στην προετοιμασία της προπόνησης μέσα στην σαιζόν και ποιες θα πρέπει να είναι οι βασικές προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα που θα βοηθήσουν για να προπονηθείτε κατά βάση καλύτερα, εδώ, σ’ αυτό το άρθρο θα δούμε κάποια πράγματα που αφορούν την ξεκούραση και την προετοιμασία.Φτάνοντας στη τελευταία εβδομάδα πριν τον στόχο σας και ενώ είδη έχετε αρχίσει την ξεκούραση αρχίζουν τα πρώτα σημάδια της περίσσιας ενέργειας να σας ¨ανησυχούν¨. Αισθάνεστε δυνατοί, γεμάτοι ζωντάνια και περιμένετε με αγωνία να περάσουν οι μέρες για να σταθείτε μπροστά στη γραμμή της εκκίνησης. Αυτή η αίσθηση της ¨γεμάτης ενέργειας¨ μπορεί να σας παρασύρει σε κάποια τρέλα της τελευταίας στιγμής. Και τι εννοώ ; την τελευταία μέρα πριν τον αγώνα κι ενώ λέτε να βγείτε για μια μικρή χαλαρή βόλτα τελικά καταλήγετε να κάνετε κάτι λιγότερο από ένα τρίωρο ποδήλατο.! Το αποτέλεσμα είναι το επόμενο πρωινό να είστε στην γραμμή της εκκίνησης με βαριά τα πόδια.

Όσο δυνατή κι αν είναι αυτή η αίσθηση της ανυπομονησίας για να εξωτερικεύσετε την ενέργεια σας, θα πρέπει να συγκρατηθείτε. Ιδιαίτερα τις τελευταίες δυο ημέρες θα πρέπει να ξεκουραστείτε όσο μπορείτε περισσότερο, με την προηγούμενη του αγώνα να κάνετε το πολύ μια ώρα χαλαρής ποδηλασίας.
Κάτι άλλο στο οποίο θα πρέπει να δώσετε σημασία είναι στην ψυχολογική σας ετοιμότητα και οργάνωση του αγώνα σας.

Επειδή την τελευταία εβδομάδα οι ώρες της προπόνησης είναι πολύ λίγες έχετε όλο τον χρόνο να ετοιμαστείτε σε οργανωτικό επίπεδο για τον αγώνα, αλλά να δουλέψετε και πάνω στο θέμα της ψυχολογίας.

Θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το ποδήλατο σας να δουλεύει τέλεια, να έχετε δεύτερο ζευγάρι διαθέσιμες ρόδες, εργαλεία και ανταλλακτικά για τυχόν ζημιές και προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, να σκεφτείτε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες τα ρούχα που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς να έχετε πάντα μαζί σας και πιο ζεστά ρούχα σε περίπτωση που επιδεινωθεί πολύ ο καιρός. Επίσης θα πρέπει να φροντίσετε για να έχετε μαζί σας κάποιο φαρμακείο με κάποια βασικά φάρμακα σε περίπτωση εκδορών, πόνων ή τσιμπημάτων από έντομα. Αν θα έχετε κάποιον συνοδό μαζί σας, εκτός από τα προαναφερθέντα που θα πρέπει να κουβαλάει φροντίστε να έχετε και κάποια κουβέρτα και καρέκλα σε περίπτωση που θα χρειαστούν. Επίσης φροντίστε να γνωρίζετε καλά τους κανονισμούς της διοργάνωσης ώστε να μπορέσετε να συντονιστείτε με τον συνοδό σας χωρίς να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τους διοργανωτές.
Οργανώστε την τροφοδοσίας σας, θα πρέπει από πριν να ξέρετε πότε και τι είδος τροφής θα φάτε και θα πιείτε. Έτσι θα διευκολύνετε και τον συνοδό σας ώστε να σας υποστηρίξει καλύτερα και να φτάσετε δυνατότερος στην γραμμή του τερματισμού.

Στο θέμα της ψυχολογίας είναι σημαντικό την τελευταία εβδομάδα να σκεφτείτε τον αγώνα και να φανταστείτε τον εαυτό σας μέσα σ’ αυτόν. Τόσο σε καλές όσο και σε άσχημες στιγμές που όμως θα τις περνάτε με επιτυχία. Ο θετικός τρόπος σκέψης είναι το κλειδί της επιτυχίας σε αυτού του είδους τους αγώνες. Πολλές φορές δεν τερματίζει ο καλύτερα προπονημένος αλλά αυτός που έχει την ικανότητα να ξεπερνάει τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται στον δρόμο του.

Ξημέρωσε η μεγάλη μέρα, την ημέρα του αγώνα φροντίστε να είστε αρκετά νωρίς στον χώρο της εκκίνησης για να έχετε χρόνο να ετοιμαστείτε.

Κατά τον αγώνα φροντίστε

1. Κρατήστε το δικό σας τέμπο, κρατήστε τον ρυθμό που έχετε σχεδιάσει και προπονηθεί. Άλλοι ποδηλάτες το πιο πιθανό είναι να πηγαίνουν γρηγορότερα από εσάς και θα είναι μεγάλο λάθος να παρασυρθείτε από τον ρυθμό τους. Επίσης θα είναι ευκολότερα τα πράγματα για εσάς αν καθίσετε στο τέλος του γκρουπ. Αυτό θα σας προφυλάξει από το να παρασυρθείτε από ανοίγματα και εναλλαγές του ρυθμού.
2. Μελετήστε από πριν την διαδρομή και ακολουθήστε την χωρίς να παρασύρεστε από λάθη άλλων αθλητών. έτσι θα αποφύγετε να χάσετε την διαδρομή σε περίπτωση λάθους των προπορευόμενων αθλητών.
3. Κάντε αυτό που πρέπει την σωστή στιγμή χωρίς να σκέπτεστε τον λίγο χρόνο που μπορεί να χάσετε γιατί αργότερα μπορεί να χάσετε ώρες εξαιτίας αυτού που δεν κάνατε.
4. Αν τυχόν κατά την διάρκεια του αγώνα κάτι πήγε στραβά και χάσατε πολύ χρόνο ή δεν αισθάνεστε και τόσο καλά προσπαθήστε να βρείτε τον τρόπο να συνεχίσετε τον αγώνα σας, είτε πάρτε τροφοδοσία, είτε πιάστε κουβέντα με κάποιον συναθλητή σας. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αλλάξει η διάθεση και η φυσική κατάσταση ώστε να επανέλθει στην φυσιολογική του απόδοση ή λειτουργία.

Όταν με το καλό καταφέρετε και τερματίσετε στον αγώνα, παρά την κούραση και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσατε θα πρέπει να βρείτε την δύναμη να ευχαριστήσετε τους διοργανωτές του αγώνα. Δεν θα πρέπει να θεωρήσετε αυτονόητη την προσπάθεια που έχουν κάνει για να σας προσφέρουν αυτή την διοργάνωση. Σκεφτείτε την προσπάθεια και το ξενύχτι που έχουν κάνει για να μπορέσετε εσείς να συμμετέχετε με όσο τον δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Δώστε τους το κουράγιο να προσπαθήσουν σκληρά νοιώθοντας την ευγνωμοσύνη σας για τον επόμενο αγώνα.