Αν κάποιοι έχετε αποφασίσει ότι αυτό τον χρόνο θα θέλατε να συμμετέχετε σε εκδηλώσεις μεγάλης διάρκειας τα γνωστά μας Brevet, αυτό είναι μια γενναία απόφαση μιας και η μεγάλη διάρκεια που τα διακρίνει θέλει θάρρος, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα για την ολοκλήρωσή τους και την επιτυχία.Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι με κάθε Brevet κουράζεστε τόσο πολύ που θα πρέπει να αφήνετε ένα αρκετό χρονικό διάστημα μεταξύ τους για να έχετε καλή αποθεραπεία. Αν και υπάρχουν κάποιοι αθλητές οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε πολλά Brevet μέσα σε μια χρονιά είναι κάτι το οποίο δεν το συνιστώ για τους περισσότερους. Το ιδανικό είναι να υπάρχει μια ξεκούραση μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων μεταξύ τους έτσι ώστε να προλαβαίνετε να ξεκουράζεστε εντελώς.

Ένας καλός προγραμματισμός είναι να λάβετε μέρος μέσα στην διάρκεια της χρονιάς σε τρία Brevet.

Για να πραγματοποιηθεί ο παραπάνω στόχος βασική προϋπόθεση είναι να ακολουθήσετε μια σωστή προετοιμασία. Και τι σημαίνει σωστή προετοιμασία;

Ότι δρόμο ακολουθούν και οι ποδηλάτες της αντοχής, δηλαδή ξεκινώντας την σαιζόν με μια περίοδο βασικής προετοιμασίας, ακολουθεί η προπαρασκευαστική περίοδος, μετά η περίοδος της κορύφωσης και στο τέλος της χρονιάς η περίοδος της αποκατάστασης. Ιδιαίτερη σημασία έχει να υπάρχει αυτή η περιοδικότητα στην προπόνηση κατά την διάρκεια της χρονιάς σε όλους τους αθλητές που έχουν σκοπό να ασχολούνται με τους αγώνες και τα Brevet συστηματικά και με συνέχεια σε βάθος χρόνου.

Για την πρώτη περίοδο της βασικής προετοιμασίας στόχος είναι να βάλετε τις βάσεις για την επερχόμενη σαιζόν και τις επόμενες φάσεις της προπόνησης.

Ο κύριος όγκος της προπόνησης σε αυτή την φάση γίνεται σε χαμηλή ένταση 60-70% της Μέγιστης καρδιακής συχνότητας.
Καλό είναι δυο φορές την εβδομάδα να κάνετε προπονήσεις που στόχο έχουν την βελτίωση της τεχνικής, γι’ αυτές τις προπονήσεις ενδείκνυται το εργόμετρο, στις υπόλοιπες προπονήσεις προσπαθήστε να κρατήσετε την ένταση σε χαμηλά επίπεδα με κύριο στόχο να αυξάνετε τα χιλιόμετρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα που ο χρόνος είναι περισσότερος είναι μια καλή ευκαιρία για προπονήσεις των 4-5 ωρών ή και παραπάνω. Αυτή την περίοδο θα πρέπει να την επιμηκύνετε όσο μπορείτε περισσότερο το λιγότερο που θα πρέπει να είναι για να υπάρχει μια καλή βάση είναι 10-12 εβδομάδες.

Με περίπου 8-9 εβδομάδες να υπολείπονται μέχρι το Brevet που σας ενδιαφέρει ξεκινάει η φάση της προπαρασκευαστικής περιόδου.

Σε αυτή την φάση μια σημαντική προπόνηση η οποία θα σας δώσει και μια ιδέα του τι θα ακολουθήσει στην προσεχή εκδήλωση είναι η μεγαλύτερη προπόνηση που θα κάνετε. Η οποία θα πρέπει να γίνει τρεις εβδομάδες πριν και να είναι το 70% της απόστασης που θα κάνετε. Αυτό ισχύει για αποστάσεις μέχρι και της Σπαρτακιάδας (257χλμ.) από εκεί και πάνω αυτό το ποσοστό πέφτει ανάλογα με την απόσταση. Για τα επόμενα δυο Σαββατοκύριακα που απομένουν ενδιάμεσα θα πρέπει στο πρώτο που ακολουθεί η απόσταση να πέφτει στο 50% και στο τελευταίο πριν τον στόχο σας να πέφτει στο 35%.

Σε αυτή την περίοδο της προετοιμασίας πρέπει να έχετε τέσσερις βασικές προπονήσεις την εβδομάδα,
– Μια προπόνηση διάρκειας 60-70 χιλιομέτρων όπου θα έχει intervals η ατομική χρονομέτρηση περίπου στα 25-30 χλμ.
– Μια προπόνηση επίσης στα 60-70 χλμ. η οποία να έχει ανηφόρες με συνολικά χιλιόμετρα από αυτές στα 25-35 χλμ.
– Μια προπόνηση η οποία θα πρέπει να είναι στο 40-50% από την μεγαλύτερη απόσταση της εβδομάδας και θα πρέπει να γίνεται με ελαφρώς γρηγορότερο ρυθμό από αυτόν που θέλετε να κρατήσετε στον στόχο σας. Για παράδειγμα αν εσείς έχετε την μεγαλύτερη προπόνηση αυτή την εβδομάδα στα 140 χλμ. θα πρέπει σε αυτή την προπόνηση να διανύσετε 50-70 χλμ. σε έναν γρηγορότερο ρυθμό από αυτόν που προγραμματίζεται να ακολουθήσετε στον στόχο σας. Αν δηλαδή θέλετε να διατηρήσετε ένα τέμπο 27 χλμ./ώρα στον στόχο σας, σ’ αυτές τις προπονήσεις προσπαθήστε να πάτε με 29-30 χλμ./ώρα.
– Μια προπόνηση μεγάλης απόστασης.

Εκτός από αυτές τις τέσσερις βασικές προπονήσεις θα πρέπει να συμπληρώνεται η εβδομάδα με άλλες μια ή δυο χαλαρές οι οποίες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν την μιάμιση ώρα. Αυτές θα σας δώσουν την δυνατότητα να έχετε μια καλή αποκατάσταση ώστε να έχετε σταθερή απόδοση.

Επίσης δεν θα πρέπει να λησμονείτε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τραυματισμούς και συμπτώματα κόπωσης είναι να ακούτε το σώμα σας και όταν νοιώθετε ότι είστε πραγματικά κουρασμένοι να δίνεται στον εαυτό σας την δυνατότητα να ξεκουραστεί.

Είναι προτιμότερο μερικές φορές να χάσετε μια προπόνηση παρά ολόκληρο το στόχο.