Η πραγματική δοκιμασία της πίστης που έχει ο αθλητής στον εαυτό του (αυτοπεποίθηση) βρίσκεται στον τρόπο που αντιδρά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελε. Εκεί ακριβώς είναι η αληθινή πρόκληση της αυτοπεποίθησης.

Είναι πολύ εύκολο να έχεις μεγάλη πίστη στον εαυτό σου όταν είσαι υγιής, ξεκούραστος, έχεις προπονηθεί καλά και οι συνθήκες είναι ιδανικές. Αλλά ένα αναπόφευκτο κομμάτι του αγωνίσματος είναι ότι κατά καιρούς θα φτάνεις σε στάδια υπερ-προπόνησης, θα νοιώθεις πιο αδύναμος, θα περνάς τραυματισμούς, και θα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με δύσκολες συνθήκες του αγώνα. Αυτό που διαχωρίζει τον καλύτερο από τους υπόλοιπους αθλητές είναι η ικανότητά του να διατηρεί την πίστη στον εαυτό του όταν όλα μοιάζουν να στέκονται εναντίον του. Κρατώντας την πίστη του, συνεχίζει να δουλεύει σκληρά αντί να τα παρατάει επειδή γνωρίζει ότι όταν δεν είναι στα καλύτερά του, μπορεί ακόμα και τότε να είναι καλός και να κάνει μια καλή προπόνηση ή μια καλή εμφάνιση σε έναν αγώνα.

Όλοι οι τριαθλητές περνούν και θα περνούν περιόδους που δεν θα είναι στα καλύτερά τους. Οι περισσότεροι όταν δεν αισθάνονται καλά πριν έναν αγώνα ή ξεκινούν άσχημα τον αγώνα, χάνουν την πίστη τους και πέφτουν στην παγίδα του φαύλου κύκλου της χαμηλής αυτοπεποίθησης και της κακής επίδοσης. Και αν γλιστρήσουν στην καθοδική πορεία, σπάνια μπορούν να βγουν από εκεί. Αντιθέτως όσοι αντιμετωπίζουν κατάματα την πρόκληση της αυτοπεποίθησης, διατηρούν την πίστη τους και επινοούν έναν τρόπο να παραμείνουν κινητοποιημένοι και συγκεντρωμένοι κι έτσι να έχουν την καλύτερη δυνατή επίδοση.

Η ικανότητα να αντιμετωπίσει ο αθλητής την πρόκληση της αυτοπεποίθησης μπορεί να θεωρηθεί δεξιότητα η οποία αναπτύσσεται. Μαθαίνει να αντιδρά θετικά στην πρόκληση, όταν είναι ανοιχτός στην έκθεση του εαυτού του σε απαιτητικές καταστάσεις και δύσκολες συνθήκες προπόνησης και αγώνων και σε συνεχή εξάσκηση σε θετικές αντιδράσεις.

Πώς το καταφέρνει να μείνει όρθιος στην πρόκληση ; Πρώτα, πρέπει να αναπτύξει την στάση ότι οι απαιτητικές συνθήκες είναι προκλήσεις τις οποίες πρέπει να ζήσει κι όχι απειλές που πρέπει να αποφύγει. Πρέπει εκείνη ακριβώς στην στιγμή της πρόκλησης, να πιστέψει ότι το βίωμα των προκλήσεων είναι αναγκαίο στάδιο για να γίνει καλός τριαθλητής και μια ευκαιρία να μεταβεί από την σημερινή του κατάσταση στο επόμενο επίπεδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσει πρωτίστως ότι αυτές οι προκλήσεις θα είναι άβολες επειδή είναι δύσκολες και μη-οικείες. Καθώς όμως εκθέτει τον εαυτό του σε περισσότερες προκλήσεις, θα γίνονται όλο και λιγότερο απειλητικές και περισσότερο άνετες.

Με αυτή τη λογική, πρέπει ο αθλητής να αναζητά κάθε πιθανή πρόκληση στην προπόνησή του και στους αγώνες του. Να διασφαλίζει ότι είναι καλά προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Δεν μπορεί να κατακτήσει την πρόκληση της αυτοπεποίθησης αν δεν έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία. Να μείνει θετικός και κινητοποιημένος μπροστά σε δυσκολίες. Να μην επιτρέψει στον εαυτό του να πέσει στον φαύλο κύκλο. Μετά να επικεντρωθεί σε αυτό που χρειάζεται να κάνει για να ξεπεράσει την πρόκληση αντί στο πόσο δύσκολο μπορεί να είναι ή πόσο πιθανό είναι να μην τα καταφέρει. Ακόμα, να δεχτεί ότι μπορεί να μην τα καταφέρει πλήρως όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση για πρώτη φορά. Δεν πρέπει να το δει σαν αποτυχία, αλλά σαν μια εμπειρία από την οποία μπορεί να μάθει πώς να ξεπερνάει τις δυσκολίες την επόμενη φορά.

Τέλος και πιο σημαντικό, ποτέ μα ποτέ να μην τα παρατάει !

Ioanna P. Theodorakopoulos, BA, MSc
Counseling Psychologist – psychotherapist
Fertility counselor
Head of counseling services of FEELWELLTODAY.com
Tel. 0030 210 6439010, +30 6936 54 26 70
e-mail: itheodorakopoulou@feelwelltoday.com, i.theodorakopoulos@ymail.com