Ποιοι είναι οι λόγοι που πολλοί αθλητές καταγράφουν τις προπονήσεις τους καθημερινά σε ημερολόγιο; Πολλοί και ποικίλοι…. Πολλοί αθλητές το κάνουν, αλλά γιατί ακριβώς; Άλλοι το κάνουν από συνήθεια, άλλοι ενώ καταγράφουν τις προπονήσεις τους δεν τις κοιτούν σχεδόν ποτέ φοβούμενοι ότι θα απογοητευθούν ή θα επαναπαυτούν ανάλογα με το τι θα δούνε, κι άλλοι το κάνουν απλά για να προσθέσουν στο τέλος κάθε μήνα τα χιλιόμετρα που διανύσαμε. Ο λόγος όμως που θα πρέπει να κρατάτε ημερολόγιο είναι για να καταγράφετε τη κάθε προπόνηση με λεπτομέρεια, έτσι ώστε όταν κάτι πάει λάθος ή αντιθέτως κάτι πολύ καλά στη προπόνηση ή αγώνες, να μπορείτε να ανατρέχετε στο ημερολόγιο και να βρίσκετε την αιτία.
Συχνά σε περιόδους πολλών αγωνιστικών υποχρεώσεων που η ταχύτητα και η αντοχή συνεχώς πέφτουν και η απόδοση ολοένα και χειροτερεύει, μπορεί το ημερολόγιο να είναι αυτό που θα σας σώσει. Αν ανατρέξετε πίσω και το μελετήστε, θα μπορέσετε να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα που θα σας επιτρέψουν να ξαναγυρίσετε στο δρόμο των επιτυχιών.
Αντιθέτως και όταν έχετε επιτυχή αποτελέσματα θα μπορείτε να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα για το πια ήταν ΄΄η συνταγή της επιτυχίας΄΄. Σ’ αυτή τη περίπτωση βέβαια πολύ συχνά παρασύρεστε και λέτε πως απλά είχατε μια καλή ημέρα. Σχεδόν ποτέ όμως δεν υπάρχει έτσι απλά μια καλή ημέρα, πάντα υπάρχει μια αιτία που θα πρέπει να τη βρείτε αν θέλετε να έχετε και στο μέλλον καλές μέρες.
Επαναπροσδιορίστε τους στόχους της προπόνησης. Στους δρόμους αντοχής έχουμε αγώνες για μεγάλο χρονικό διάστημα και μερικές φορές και πολύ συχνά, ειδικά στην αρχή της σαιζόν μερικές φορές υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά χωρίς όμως να μπορείτε να το καθορίσετε απόλυτα. Τότε καθίστε κάτω και αναλύστε τα πάντα, μην λέτε απλώς ότι ΄΄ δεν νοιώθετε πολύ καλά΄΄ δεν πρέπει να αφήσετε να κυλάει ο χρόνος ελπίζοντας ότι θα φτιάξει από μόνο του.
Θα πρέπει να προσεγγίσετε τι είναι αυτό που δεν δούλεψε μέσα στον αγώνα. Ακολουθήσατε άσχημη τακτική; Είχατε πρόβλημα σε αλλαγή του ρυθμού; Νοιώθατε αδύναμοι σε ανηφορικά κομμάτια; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας για να ξεκινήσετε από κάπου. Ανατρέχοντας συγχρόνως και στο ημερολόγιο θα βγάλετε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το τι έφταιξε και πως μπορεί να διορθωθεί. Έτσι πάρτε από την αρχή μια – μια τις ημέρες που προηγήθηκαν και εντοπίστε τι πήγε στραβά στην προπόνηση. Και πως μπορείτε να είστε σίγουροι για το τι φταίει; Απλό, κάντε τα τεστ που είχατε κάνει και στο παρελθόν μέσα στη χρονιά που διανύετε. Επίσης θα πρέπει να δείτε μήπως αλλάξατε κάτι την τελευταία στιγμή πάνω στη διατροφή ή το υλικό που χρησιμοποιήσατε. Αν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο ελέγξτε τι έχει καταγράψει ο παλμογράφος σας πάνω στον αγώνα, τι πήγε καλά και τι λάθος.
Έλεγχος με το παλμογράφο.
Κόπωση και Υπερπροπόνηση:
Η υπερπροπόνηση είναι το πιο συνηθισμένο λάθος, ιδιαίτερα για τους αθλητές που πιστεύουν ότι όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.
Μια από τις καλύτερες και ίσως και η πρώτη από τις ενδείξεις της υπερπροπόνησης είναι οι πρωινοί παλμοί ηρεμίας. Αν αυτοί είναι 7-10 σφίξεις ψηλότερα από τους συνηθισμένους παλμούς, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε. Οι υψηλότεροι παλμοί ηρεμίας μπορεί να προέρχονται από μια σειρά αιτιών, όπως υπερπροπόνηση, απλή κόπωση, ψυχολογικοί παράγοντες και οικογενειακά προβλήματα, ιώσεις, κτλ.
Η ξεκούραση είναι το καλύτερο φάρμακο για τους αθλητές. Δυστυχώς πολλοί φοβούμενοι ότι θα χάσουν τη φυσική τους κατάσταση αρνούνται να ακούσουν τα σημάδια. Κανένας όμως δεν θα βελτιωθεί αν συνεχίσει να προπονείτε ενώ είναι άρρωστος ή τραυματίας. Το να πάρετε μερικές μέρες ξεκούρασης μόνο καλό θα σας κάνει, φτάνει όταν είναι να επιστρέψετε ξανά στις προπονήσεις, να επανεξετάσετε τη προπόνηση που είδη είχατε κάνει για να εντοπίσετε τις πιθανές αιτίες του προβλήματος. Αλλά και αυτής που θα ακολουθήσει, για να αποφύγετε νέες περιπέτειες μιας και υπάρχουν νέα δεδομένα.
Παρακολούθηση και καταγραφή.
Στη προπόνηση Συμβαίνει κάτι από τα ακόλουθα? Αν ναι, τότε προτείνω κάποιες λύσεις σε κάποιες υποθέσεις.
1. Έχετε ψηλούς παλμούς ακόμη και όταν τρέχετε χαλαρά?Υπόθεση: απλή κόπωση ή υπερπροπόνηση
– Λύση: ξεκούραση.
Υπόθεση: δεν έχετε αναπληρώσει από τη χθεσινή προπόνηση – Λύση: προπονηθείτε χαλαρά ή ξεκουραστείτε.
Υπόθεση: ίωση, πυρετός, βαρύ κρύωμα – Λύση: σταματήστε τη προπόνηση μέχρι να αναρρώσετε.
Υπόθεση: αν είναι στην αρχή της σαιζόν – Λύση: είστε ακόμη απροπόνητος.
2. Δεν μπορείτε να διατηρήσετε τους φυσιολογικούς σας παλμούς στο στο Αναερόβιο Κατώφλι όταν κάνετε διαλειμματική προπόνηση? Υπόθεση: απλή κόπωση ή υπερπροπόνηση – Λύση: σταματήστε τη διαλειμματική, κάντε χαλαρή προπόνηση ή ξεκουραστείτε.
3. Στις μεγάλες προπονήσεις οι παλμοί σας είναι σε φυσιολογικά επίπεδαόταν ξεκινάτε τη προπόνηση και ανεβαίνουν συνεχώς προς το τέλος?
Υπόθεση: Αφυδάτωση – Λύση: πίνετε υγρά από την αρχή της προπόνησης
4. Στις μεγάλες προπονήσεις όσο περνάει η ώρα οι παλμοί σας πέφτουν που ακολουθείτε και από άσχημο συναίσθημα?
Υπόθεση: υπογλυκαιμία – Λύση: εμφανίζετε αν δεν έχετε φάει και πιει αρκετά ή δεν έχετε κάνει ακόμη αρκετές μεγάλες προπονήσεις έτσι ώστε να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό για να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα λιπαρά οξέα.
5. Όταν οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν πάνω από 10 σφίξεις όταν είστε ξαπλωμένοι και σηκώνεστε σε όρθια θέση.
Υπόθεση: απλή κόπωση ή υπερπροπόνηση – Λύση: κατεβάστε τον όγκο προπόνησης, όχι ψηλή ένταση στη προπόνηση, κάντε μόνο χαλαρά
6. Όταν οι παλμοί ανταποκρίνονται αργά. Π.χ. όταν ανεβαίνετε μια ανηφόρα αργούν να ανέβουν, και αφού τελειώσει αργούν να πέσουν, ή όταν μετά από μιας χαμηλής έντασης προπόνησης αργούν να ξαναπέσουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
Υπόθεση: απλή κόπωση ή υπερπροπόνηση – Λύση: ελαττώστε τον όγκο της προπόνησης, όχι ψηλή ένταση μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
Στον Αγώνα μερικές από τις πιο χρήσιμες πληροφορίες που παίρνουμε από τον παλμογράφο είναι από τους αγώνες. Αν μπορείτε να κατεβάσετε αυτές τις πληροφορίες σ’ έναν υπολογιστή μετά από τον αγώνα, το γράφημα μπορεί να σας δείξει πολύ σημαντικές πληροφορίες, όπως το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, αν ήσασταν κουρασμένοι ή υπερπροπονημένοι, αν η ταχύτητά σας στα διάφορα σημεία του αγώνα ήταν καλή, αν προς το τέλος του αγώνα αφυδατωθήκατε, κτλ. Αν γνωρίζετε πιο είναι το αναερόβιο σας κατώφλι μπορείτε να κοντρολάρετε καλύτερα το ρυθμό σας μέσα στον αγώνα έτσι ώστε να κατανέμετε καλύτερα τις δυνάμεις σας, να μπορείτε να εκτιμήσετε εκ τον προτέρων πως θα συμπεριφερθεί ο οργανισμός σας αργότερα, και να προλάβετε καταστάσεις ή να οδηγήσετε τους αντιπάλους σας εκεί που θέλετε εσείς.
Έτσι όταν τα πράγματα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση θα είστε σε θέση να γνωρίζετε τι φταίει και να αντιδράσετε έγκαιρα έτσι ώστε να ξαναμαζέψετε τη κατάσταση και να τη πάρετε στα χέρια σας.
Οι δρόμοι αντοχής είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό άθλημα που δεν συγχωρεί λάθη λόγο αδυναμίας να καταγράφετε και να μεταφράζετε τα δεδομένα.