ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ – Ποδηλασία

Στην αποκορύφωση της αγωνιστικής περιόδου, χρειάζεται να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε για να πετύχετε την κορύφωση της απόδοσης. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για το άθλημα της ποδηλασίας.

Η κορύφωση για ένα σημαντικό αγώνα ή σειρά αγώνων μπορεί να είναι κάτι δύσκολο που μπορεί να σε ξεγελάσει, αφού από τη μια μεριά ρισκάρεις να χάσεις τη φόρμα σου, ενώ από την άλλη χρειάζεται να φτάσεις στο μέγιστο και να ξεκουράσεις το σώμα σου για να έχεις την ιδανική απόδοση.
Το να το πετύχεις αυτό για τη συγκεκριμένη μέρα του αγώνα είναι από μόνο του επιστήμη.

Οι θεωρίες για το πώς θα το πετύχουμε αυτό είναι τόσο πολλές που μπορούν να γεμίσουν πολλές σελίδες. Αυτό που θεωρώ ότι είναι απλό και αποτελεσματικό είναι να διατηρήσεις το ίδιο πρόγραμμα προπόνησης. Το κλειδί είναι να διατηρήσεις τη ρουτίνα, πράγμα πολύ σημαντικό, αλλά να μειώσεις την ένταση των προπονήσεων.

Θα πρέπει να γνωρίζεις κάποιους παράγοντες.

Πρώτα, είναι καλύτερα να πας σε έναν αγώνα ελαφρά λιγότερο προπονημένος, παρά υπερπροπονημένος και κουρασμένος.
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πολλές φορές δεν του δίνετε η πρέπουσα σημασία είναι η πνευματική προσέγγιση του αγώνα. Είναι πιθανό να φοβάσαι έναν αγώνα, αντί να είσαι έτοιμος και ανυπόμονος να αγωνιστείς και να αντέξεις κάθε δυσκολία και πόνο που μπορεί να σου τύχει κατά τη διάρκεια του.

Δεύτερο, βοηθά να επιτρέψεις στο σώμα σου σταδιακά να μειώσει την κόπωση και τα συνοδευόμενα επίπεδα τοξινών, όπως το γαλακτικό οξύ. Εδώ θα πρέπει να ξεκινήσετε και την προαγωνιστική διατροφή ( υπερφόρτωση υδατανθράκων ).

Μερικοί άνθρωποι παραπονούνται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν μια ή δύο νύχτες πριν τον αγώνα. Αυτό μπορεί να είναι κι ένα καλό σημάδι αφού αν έχεις κορυφώσει την προπόνησή σου και δεν είσαι πια τόσο κουρασμένος ώστε να κοιμάσαι αμέσως μόλις ακουμπήσεις το μαξιλάρι μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα. Επίσης η νευρικότητα πριν τον αγώνα, μπορεί να βοηθά αν ελέγχεται σωστά. Τα νεύρα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να απελευθερώσει για παράδειγμα την αδρεναλίνη. Δεν θα πάω σε μια ψυχολογική εκτίμηση αυτού του φαινομένου, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η αδρεναλίνη βοηθά να πηγαίνεις δυνατότερα, και γρηγορότερα.

Πως κορυφώνουμε?

Παρόλο που εδώ μιλάμε για το ποδήλατο, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και τα άλλα δύο αγωνίσματα που γνωρίζω στο Τρίαθλο, αφού πρέπει να βρείτε την ισορροπία και στα τρία, για να κορυφώσετε αποτελεσματικά.

Για την κολύμβηση, δοκιμάστε μερικές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν στην αίσθηση στο νερό, όπως 25 μέτρα με γροθιές, 25 με ανοιχτές παλάμες, άλλες ασκήσεις κτλ.

Για το τρέξιμο, κάντε μερικά ανοίγματα ( 6-8 ) περίπου μια μέρα πριν τον αγώνα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό για να σου δώσει την απαραίτητη τόνωση.

Στο ποδήλατο, είναι καιρός για κάποιες μικρότερες προπονήσεις. Θα μπορούσατε να περιλάβετε μερικές ασκήσεις για να κρατήσετε σε εγρήγορση τις μυϊκές ίνες ταχείας συστολής. Μια καλή ιδέα είναι 4-5 προσπάθειες των 30’’ με γρήγορο στροφάρισμα. Τις τελευταίες μέρες πριν τον αγώνα μην κάνετε τίποτα έντονο που θα σας βάλει σε έλλειψη οξυγόνου. Τη τελευταία μέρα πριν τον αγώνα, μια χαλαρή βόλτα των 15- 20 χλμ, με μικρό, εύκολο γρανάζι είναι ότι χρειάζεστε για να ετοιμάσει το σώμα σας για τον αγώνα.

Το σώμα σας πηγαίνει προς υπερφόρτωση αυτή την περίοδο λόγω της προσπάθειας που καταβάλλετε όταν τα δίνετε όλα στους αγώνες.

Γι’ αυτό χαλαρώστε μειώστε την ένταση της προπόνησης και δώστε στο σώμα σας την ευκαιρία να σας εκπλήξει !