Παιδί και Τρίαθλο,
Είναι ένα θέμα που πολλά χρόνια προσπαθήσαμε να αναγάγουμε παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες που υπάρχουν στην χώρα μας.
Ελλιπής οργάνωση, διάθεση από τους αρμόδιους και γνώση έχουν οδηγήσει σε ένα τεράστιο κενό που μοιάζει να έχει πέσει το παιδικό/ εφηβικό Τρίαθλο σε βέρτιγκο.
Παρόλα αυτά η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη, τα αποτελέσματα που είχαμε στο παρελθόν έχουν δείξει ότι υπάρχει λύση που είναι εφικτή με πολύ επιτυχή αποτελέσματα.
Ας ξεκινήσουμε όμως ποια είναι τα οφέλη του Τριάθλου για ένα παιδί πέρα από τις συνήθεις ωφέλειες που δίνει ο αθλητισμός.
Η σύνθεση των τριών αυτών αθλημάτων δίνει μια αρμονική ανάπτυξη σε σύνδεση μεταξύ οργανικού και συναισθηματικού επιπέδου. Η πολυπλοκότητα του αγωνίσματος οδηγεί σε μια ορθολογική σκέψη, οργάνωση και τάξη που χωρίς να αντιλαμβάνεται το παιδί λειτουργεί μέσα από την ίδια την φύση της προπόνησης και του αθλήματος.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι ο καθοδηγητής/ προπονητής να έχει γνώση κι εμπειρία για να οδηγήσει το παιδί στον σωστό δρόμο, μακριά από υπερβολές και ακρότητες στο προπονητικό πλάνο.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο και το έχουμε δει πολύ συχνά να υπερβάλλουν οι προπονητές είτε λόγω έλλειψης γνώσης, είτε σπουδών. Αγνοούν εκούσια ή ακούσια τις ιδιαιτερότητες και μαθησιακές ικανότητες σε κάθε ηλικία και αυτό οδηγεί σε ψυχοσωματικά προβληματικά αποτελέσματα.
Αν μας ρωτήσετε, παρά τις δυσκολίες και έλλειψης οργάνωσης αν μπορεί ή αξίζει να ασχοληθεί ένα παιδί με το Τρίαθλο; Η απάντηση προς τα παιδιά και τους γονείς τους είναι ένα τεράστιο ΝΑΙ.
ΝΑΙ γιατί αν και δεν υπάρχουν οργανωμένες ομάδες Τριάθλου με εξειδικευμένους προπονητές συνδυάζοντας την εμπειρία και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση (γιατί για τα παιδιά μόνο αυτός ο συνδυασμός επιτρέπεται) μπορεί αυτό να γίνει με άλλον τρόπο.
Επειδή η βάση για το Τρίαθλο είναι η κολύμβηση ξεκινάμε από εκεί, παίζει σε όλη την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, διασκεδάζει με το ποδήλατο και τρέχει για να χαρεί.
Πλησιάζοντας προς την εφηβεία πλέον πρέπει να λειτουργήσει σε πιο αυστηρά πλαίσια προπόνησης κι εξειδίκευσης, οπότε εκεί χρειάζεται ο προπονητής Τριάθλου (και όχι κάποιος που απλά να γνωρίζει τρίαθλο).
Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα προτείνω τότε καλύτερα να απευθυνθούν σε μεμονωμένους προπονητές καθηγητές φυσικής αγωγής, συναδέρφους ειδικούς στο κάθε άθλημα που έχουν την γνώση σύμφωνα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες, φυσιολογία και ικανότητες ανάλογα με την ηλικία (βιολογική και προπονητική) του κάθε παιδιού ή έφηβου αθλητή.
Σίγουρα ενώ δεν είναι η ιδανικότερη λύση εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμο ότι δεν θα κάνει κακό στον αθλητή και η αθλητική του απόδοση απλά ίσως να καθυστερήσει λίγο.
Έτσι πολύ εύκολα μπορεί να γίνει η μετάβαση από την κολύμβηση στο Τρίαθλο, τόσο απλά.
Έχει αποδειχθεί κι επαναληφθεί πολλές φορές ότι όλοι οι αθλητές μας που ασχολήθηκαν συστηματικά με το τρίαθλο πέρασαν και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αυτό λέει πολλά σε επίπεδο για το πόσο ευεργετικά επιδρά το σπορ στην οργάνωση και ψυχοσύνθεση των μαθητών/ αθλητών, που ενώ πραγματικά είναι δύσκολο τους ετοιμάζει ώστε να ξεπερνάνε όλες τις δυσκολίες κι εμπόδια που θα συναντήσουν μετέπειτα και ως ενήλικες στη ζωή τους.