Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συνηθισμένος ο όρος cross training, που αν προσπαθήσουμε να δώσουμε τη μετάφραση του όρου σημαίνει διασταυρωμένη προπόνηση.
Και τίθεται το παρακάτω ερώτημα, τι είδους προπόνηση είναι αυτή, ποιοι αθλητές την κάνουν και γιατί ;
Έτσι μπορούμε να πούμε ότι είναι μια μορφή εκγύμνασης διαφορετική από αυτή που κάνει συνήθως ο κάθε αθλητής στο άθλημά του και συνηθίζεται να γίνεται από όλο και μεγαλύτερη μάζα αθλητών σε όλο και περισσότερα αθλήματα. Οι αιτίες που σπρώχνουν τους αθλητές σε άλλες μορφές άσκησης πέρα από το άθλημά τους είναι πολλές, όπως τραυματισμοί, αποκατάσταση από αυτούς, ψυχολογικοί παράγοντες, εκτόνωση από τη προπόνηση, λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού όπως το μυϊκό και το νευρικό με διαφορετικό τρόπο, καλύτερο έλεγχο της κίνησης, κτλ.
Από αυτή τη τάση των σύγχρονων αθλητών φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αθλητές των δρόμων αντοχής, και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι από τη μερίδα των αθλητών που χρησιμοποιούν πολύ εκτεταμένα αυτό τον τρόπο εκγύμνασης.
Έτσι μετά το πέρας του μαραθώνιου της Αθήνας και για τους περισσότερους δρομείς το τέλος της αγωνιστικής σαιζόν, ήρθε η ώρα της ξεκούρασης και μιας μικρής διακοπής από τη προπόνηση. Φάση απαραίτητη για τη σωστή αποκατάσταση και ξεκούραση του οργανισμού από την επιβάρυνση που υπέστη, αυτό όμως είναι αρκετό;
Άλλες φορές είναι κι άλλες όχι, εξαρτάτε από το πόσο πιέσθηκε ο καθ’ ένας και πόσο έτοιμος ήταν για να δεχθεί αυτή τη πίεση, αλλά και τι κατάλοιπα έχει αφήσει αυτή η επιβάρυνση. Μερικές φορές αυτός ο μήνας που μεσολαβεί μέχρι να ξαναρχίσει η προπόνηση δεν είναι αρκετός, σοβαροί τραυματισμοί ή και η εξάντληση από την υπερπροσπάθεια δεν αφήνουν τους αθλητές σε μια ομαλή επανένταξη στη προπόνηση, κι εκεί ακριβώς είναι που μπορεί να βοηθήσει η cross training ή εναλλακτικές μορφές άσκησης.
Για εσάς τους δρομείς υπάρχουν πολλοί τρόποι βελτίωσης της φυσικής σας κατάστασης και μακριά από τους στίβους, προσωπικά προτείνω τη ποδηλασία, τη κολύμβηση, το aqua joking, το skating, τη κυκλική γυμναστική και τη προπόνηση με βάρη σαν τις καλύτερες μορφές άσκησης για τη βελτίωση της βασικής αντοχής, της δύναμης και της νευρομυϊκής συναρμογής με έναν διαφορετικό τρόπο που δεν επιβαρύνει το σώμα όπως αυτός του τρεξίματος.
Έτσι παρακάτω μπορείτε να δείτε έναν τρόπο για το πώς να εντάξετε άλλα αθλήματα στη προπόνηση του τρεξίματος που ίσως είδη αρχίσατε να κάνετε.
Δευτέρα : Ξεκούραση ή χαλαρό κολύμπι
( ενδεικτική προπόνηση : 4 χ 100 ελεύθ. 30΄΄ stp / 4 χ 50 25 ύπτιο- 25 πρόσθιο 15΄΄ς / 400 ελεύθ. Σε αερόβια ένταση με pull buoy / 100 χαλαρά σύνολο 1100 μ. )
Τρίτη : Τρέξιμο σε συνδυασμό με κυκλική γυμναστική
( ενδ. Προπ.: 15΄ ζέσταμα / σε 5 σταθμούς ασκήσεων ημικαθίσματα- κοιλιακούς-skiping- ραχιαίους- push ups εναλλάσσετε συνεχόμενα τη κάθε άσκηση για 20-30΄΄μετά την ολοκλήρωση και των 5 ασκήσεων χωρίς stop 5΄ τρέξιμο σε αερόβια ένταση. Επαναλαμβάνετε όλο το κύκλο, ασκήσεις+ τρέξιμο 4-6 φορές / 10΄ χαλαρά
σύνολο 55΄ – 1:10΄ )
Τετάρτη : Aqua joking
( ενδ. Προπ. : 8 χ 50μ. στη πισίνα πόδια με τη σανίδα / 3 χ 8΄ aqua joking σε αερόβια ένταση με την ειδική ζώνη- 3΄ ξεκούραση / 4 χ 50 χαλαρό κολύμπι
σύνολο ~ 50΄ )
Πέμπτη : Ποδηλασία ή skating
( ενδ. Προπ. : 1:30΄ – 2:30΄ σε Αερόβια ένταση )
Παρασκευή : Ξεκούραση ή χαλαρό κολύμπι ( σαν της Δευτέρας )
Σάββατο : Τρέξιμο και βάρη
( ενδ. Προπ. : 50΄ – 1:15΄ Τρέξιμο σε αερόβια ένταση / 45΄- 1 ώρα βάρη : ημικαθίσματα ή πιέσεις – εκτάσεις τετρακεφάλων – κάμψεις οπίσθιων μηριαίων ( δικέφαλων ) – γαστροκνήμοιοι – χέρια πιέσεις πάγκου – κάμψεις δικεφάλων – κοιλιακοί – ραχιαίοι
2-3 set των 10-15 επαν. στο 60-70 %
Κυριακή : Ποδήλατό ή skating + Τρέξιμο
( ενδ. Προπ. : 1:00 – 2:00΄ ποδηλασία ή skating και αμέσως 30΄- 1:00΄ τρέξιμο σε χαλαρή ή αερόβια ένταση σύνολο 1:30΄ – 3:00΄ )