Αλλάξατε παπούτσια ή βάλατε καινούριο σύστημα στα πετάλια σας ? Θα πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να τα τοποθετήσετε σωστά για να αποφύγετε τραυματισμούς και να μεγιστοποιήσετε την απόδοση.

Όταν ρυθμίζετε καινούρια παπούτσια ή νέο σύστημα πεταλιών θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να ευθυγραμμιστεί το πέλμα και όχι να περιστρέφεται σε σχέση με το πετάλι. Υπερβολική απόκλιση εσωτερικά ή εξωτερικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τραυματισμών. Εκτός από αυτή τη ρύθμιση υπάρχουν άλλα δυο σημεία στη ρύθμιση του παπουτσιού που αν δεν γίνουν σωστά μπορεί να επηρεάσουν στη παραγωγή της ισχύος ή να δημιουργήσουν τραυματισμούς στα ισχία.

Το πρώτο είναι το πάχος της σόλας του παπουτσιού και το πάχος του κλιπ  ( σχαράκι ) του πεταλιού. Σε συνδυασμό αυτά τα δυο μπορεί να κάνουν μια πολύ παχιά επιφάνια που είναι πολύ κακό γιατί επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της πεταλιάς κατά την έκταση του ποδιού όταν τεντώνει το πόδι.

Για παράδειγμα τα πετάλια και η σόλα από τα παπούτσια τύπου time κυμαίνονται μεταξύ 15-16 mm, τα ίδια παπούτσια με look σχαράκι είναι 21-22 mm. Αυτή η διαφορά των 5-7 mm είναι μια σοβαρή αιτία για να μετακινήσουμε το ύψος της σέλας.

Η διαφορά του πάχους της σόλας μεταξύ διαφορετικών παπουτσιών και συστημάτων πεταλιών μπορεί να κάνει μια διαφορά μέχρι και ένα εκατοστό, που σημαίνει ανάλογη μετακίνηση και της σέλας, κάτι που δεν ενδείκνυται.

Έτσι αν ποδηλατείτε σε μια ιδανική θέση, μια τέτοια αλλαγή ( κοντά στο 1 cm ) μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα στην ομαλή μεταφορά της δύναμης στα πετάλια ή ακόμα και προβλήματα σοβαρών τραυματισμών.
Ο δεύτερος προβληματισμός όταν αντικαθίστανται τα παπούτσια ή τα πετάλια, είναι το πως θα τοποθετήσετε το πέλμα σας ( μπροστά-πίσω ) σε σχέση με τον άξονα του πεταλιού. Αυτή η παράμετρος επηρεάζει τόσο πολύ όσο και το πάχος της σόλας με το σχαράκι και μπορεί να έχει άμεση επίδραση στη τεχνική της πεταλιάς, καθώς και στην επιβάρυνση των μυϊκών ομάδων του ισχίου, της κνήμης και του πέλματος.

Έτσι αν τοποθετήσετε το πόδι σας περισσότερο προς τα μπροστά στο πετάλι ( ο άξονας του πεταλιού να πλησιάζει περισσότερο προς την καμάρα ) είναι σαν να μικραίνει το πόδι σας ή να ανεβάζετε τη σέλα. Έχετε να απλώσετε το πόδι σας πιο μπροστά και να το ζορίσετε πιο έντονα κατά τη διάρκεια της πεταλιάς. Αντιθέτως αν μετακινήστε το πόδι σας πιο πίσω στο πετάλι θα νιώσετε σαν να έχει μεγαλώσει το πόδι σας ή να έχετε χαμηλώσει τη σέλα. Είναι σημαντικό να τοποθετείτε το πόδι σας πάντα στην ίδια θέση ( μπροστά ή πίσω στο πετάλι ) για να αποφύγετε αυτή την αίσθηση στη μεταβολή του ύψους της σέλας. Αυτή η αλλαγή στη θέση του ποδιού έχει επίσης επιπτώσεις και στην τεχνική της πεταλιάς.

Αν τώρα τοποθετήσετε το πέλμα σας προς τα πίσω και το πετάλι έρθει σχεδόν κάτω από τα δάχτυλα, η απόσταση μεταξύ του ποδιού και του σημείου που ασκείται η δύναμη στο πετάλι, γίνεται μεγαλύτερη.

Αυτή η αυξημένη απόσταση αναγκάζει τους γαστροκνήμιους να δουλεύουν περισσότερο και λόγο της αυξημένης πίεσης που υπάρχει στο πέλμα, επιδρά έτσι ώστε να μην υπάρχει ισορροπία της πίεσης στα πετάλια μεταξύ δεξιού και αριστερού ποδιού.

Έτσι συμπερασματικά, αν τοποθετηθεί το πέλμα σε μια θέση που επιδρά θετικά ( μια πιο ιδανική θέση ) κατά την πίεση του πεταλιού, συγχρόνως και η πίεση στους γαστροκνήμιους θα είναι αναλόγως μικρότερη άρα πιο οικονομική και με καλύτερη ισορροπία μεταξύ των δυο πλευρών.
Κατά συνέπεια, αν έχεις τα πετάλια πολύ μπροστά προς τα δάχτυλα είναι πολύ δύσκολο να ασκήσεις μεγάλη δύναμη στο πετάλι, η επιβάρυνση στους γαστροκνήμιους και υποκνημίδιους είναι πολύ μεγάλη, καθώς και στους τένοντες κάτω από την καμάρα του ποδιού και τον αχίλλειο.
Έτσι δεν είναι αποτελεσματικό να τοποθετείσετε το πέλμα σε τέτοιο σημείο στο πετάλι που από τη μια να μειώνεται η αποτελεσματικότητας της πεταλιάς και από την άλλη να είναι περιορισμένη η παραγωγή της δύναμης με επιπρόσθετο κίνδυνο κάποιον τραυματισμό.

Το σωστό σημείο τοποθέτησης

Εφόσον δοθεί λίγη προσοχή, δεν είναι δύσκολο να τοποθετηθεί το πόδι στο πετάλι. Με το βραχίονα οριζόντια και μπροστά και τη σόλα του παπουτσιού ανάμεσα στο πρώτο μετατάρσιο και τη φτέρνα, οριζόντια, που είναι το φαρδύτερο εσωτερικά σημείο του ποδιού ακριβώς πίσω από το μεγάλο δάχτυλο πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον άξονα του πεταλιού. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος να ελέγξει αν έχετε τοποθετήσει το πόδι σας στη σωστή θέση, επειδή είναι δύσκολο να το κάνετε μόνοι σας όταν κάθεστε πάνω στο ποδήλατο. Προσέξτε να βεβαιωθείτε ότι και τα δύο πόδια έχουν τοποθετηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο πετάλι.

Ασυμμετρία ανάμεσα στο αριστερό και δεξί παπούτσι μπορεί να μεταφερθεί προς τα πάνω μέσω των κάτω άκρων και να καταλήξει σε τραυματισμούς των γονάτων ή στο να κάθεστε στραβά στη σέλα.

Το να τοποθετήσετε το ένα παπούτσι σωστά, μετά χρησιμοποιώντας τα σημάδια κάτω από το παπούτσι για να ευθυγραμμίσετε το άλλο σχαράκι, δεν σημαίνει πάντα ότι έχουν τοποθετηθεί και τα δυο πόδια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Μικρές διαφορές στην κατασκευή του αριστερού και δεξιού παπουτσιού, στην αντοχή της σόλας, καθώς και διαφορές στο αριστερό και δεξί σας πόδι, μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα τα σημάδια ρύθμισης κάτω από το παπούτσι να βρίσκονται σε διαφορετική θέση σε σχέση με κάθε πόδι.

Χρησιμοποιείστε τα σημάδια για να σας βοηθήσουν να τοποθετήσετε τα παπούτσια, και μετά ελέγξτε και τα δύο πόδια ξεχωριστά και ρυθμίστε τα αν χρειάζεται.